Beamer onderhoud

Moet ik mijn beamerlamp vervangen?

Moet ik mijn lamp vervangen?

Mensen bellen ons vaak op zoek naar advies over hun projectoren. De meest voorkomende klacht die we horen is: “Ik heb zojuist de lamp in mijn beamer vervangen, maar hij doet het nog steeds niet!” Beamer eigenaren zijn zich er goed van bewust dat beamerlampen verbruiksgoederen zijn en dat ze periodiek moeten worden vervangen. Wat slecht wordt gecommuniceerd, is het feit dat de lamp meestal het minst belangrijke aspect is van onderhoud en eigendom van de projector. Verstopte koelkanalen, verbrande polariserende platen, kapotte ventilatoren en oververhitte componenten zijn de meest waarschijnlijke boosdoeners van je problemen, maar daar komen we zo op terug.

Economie van moderne projectoren

Bij het kopen van projectoren voor thuisgebruik of klein kantoor, zullen de meeste consumenten de projector kopen die het meest toegankelijk is, en kiezen voor de merken die het minst duur zijn of de merken die het meest herkenbaar zijn in de klaslokalen van hun middelbare school. Hoewel geen van deze merken slecht is, is het belangrijk op te merken dat goedkopere projectoren NIET zijn gebouwd om lang mee te gaan. Bepaalde niet nader genoemde projectoren zijn naar onze werkbanken gekomen met gesmolten lensassemblages en gesmolten componenten, dat wil zeggen dat de constructie van deze units zo goedkoop was, dat ze smolten tijdens normaal gebruik en de lensassemblage vervormden. De eenheden waren natuurlijk buiten de garantie en lieten de eigenaars in een positie waar het repareren van de eenheid meer kostte dan de schrootwaarde van de projector. En dat wil zeggen, deze eenheden waren duur om te repareren, niet vanwege onze arbeidskosten of marges, maar eerder vanwege de niet-beschikbaarheid van onderdelen. Net als bij goedkope tv’s, laptops en consumentenelektronica, zijn goedkope projectoren ontworpen om lang mee te gaan totdat de garantie vervalt en vervolgens mislukken. Wanneer de fabrikant eenheden ontvangt voor reparatie, zullen ze de kapotte eenheid zelfs schrappen en een nieuwe sturen … zo goedkoop zijn ze.

Wanneer moet ik mijn lamp vervangen?

De meeste mensen die een projector kopen, vergeten de levensduur van een beamerlamp niet volledig. De lamp van de populaire Panasonic PT-AE2000U heeft bijvoorbeeld een levensduur van 2000 uur in Eco-modus. Dat betekent voor een zakelijke of klasomgeving, waar de projector 3 uur per dag, 3 dagen per week wordt gebruikt, je zou uit kunnen gaan van 222 weken of ongeveer 4,25 jaar kunnen gaan voordat je de verwachte levensduur van de fabrikant voor de lamp zou bereiken (en we geven je een hint, het duurt meestal langer dan dat). Je kunt je voorstellen dat als je een kerk bent die je projector eenmaal per week beheert, je lamp 5 tot 10 jaar meegaat.

Enkele tips: gebruik je projector met een redelijk helderheidsniveau, in een schone en stofvrije omgeving om de levensduur van de lamp te maximaliseren en volg de richtlijnen op Beamerlampen.nl. Als je lamp is ontploft, moet dit vrij duidelijk zijn en dit is de enige keer dat een lampvervanging het eerste reparatiepunt is. Er moet echter worden opgemerkt dat een burst-lamp kan worden veroorzaakt door andere problemen.

Waarom functioneert mijn projector niet?

Er zijn veel oorzaken voor een defecte projector en deze zijn afhankelijk van het symptoom. Zeer zelden is het juiste antwoord: “Mijn projector functioneert niet vanwege de lamp.” Is je projector verkleurd? Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door vuile en verbrande polariserende platen. Wordt je projector vanzelf uitgeschakeld? Dan is het waarschijnlijk oververhit en zijn de ventilatoren geblokkeerd en zijn de koelkanalen verstopt met stof. Helemaal geen stroom? Dan is het waarschijnlijk de voeding of ballastmodule. Er zijn veel oorzaken en veel symptomen, en geen van deze kan door de gebruiker worden onderhouden. Je kunt een grondige lijst met problemen en oorzaken bekijken op onze pagina beamer reparatie, of je kunt je projector naar ons sturen voor een schatting.

Hoe vervang ik mijn beamerlamp?

Bekijk onze instructies voor het vervangen van de lamp in 5 simpele stappen.

Het beeld lijkt vager dan normaal – wat betekent dit?

Het kan tijd zijn om je beamerlamp te vervangen. Beamerlampen dimmen tot 50% van hun oorspronkelijke helderheid naarmate ze ouder worden. Met sommige projectoren kun je het aantal uren controleren dat de lamp is gebruikt via het ingebouwde menusysteem. Raadpleeg de gebruikershandleiding voor informatie over deze functie.

Hoeveel uur werkt mijn beamerlamp?

Net als elke gloeilamp hebben beamerlampen een verwachte gebruiksduur, de levensduur van de lamp. Deze waarde wordt uitgedrukt in uren en vertegenwoordigt het aantal uren voordat de lamp de helft van zijn oorspronkelijke helderheid heeft.

De verwachte levensduur van een lamp is afhankelijk van de lamptechnologie en de projector; de meeste projectoren bieden echter ongeveer 2000 uur. Het succespercentage van de lamp is gebaseerd op een belcurve, zodat een meerderheid van (maar niet alle) lampen de opgegeven levensduur van de lamp zal halen. Sommige lampen zullen eerder falen en dit maakt deel uit van het acceptabele werkbereik van de classificatie.

Voor projectoren die worden gebruikt onder normale gebruiksomstandigheden (niet meer dan drie tot vijf uur per dag in een schone, relatief stofvrije omgeving), heeft de lamp de grootste waarschijnlijkheid van levensduur gedurende de gehele nominale levensduur van de lamp.

Wat kan ik doen om mijn beamerlamp langer te laten meegaan?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de levensduur van je lamp te verlengen. Zorg dat de projector niet oververhit raakt door ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is in de buurt van de inlaat- en uitlaatopeningen.

Gebruik de projector in een schone, relatief stofvrije omgeving.

Reinig de luchtfilters om de 3 maanden of vaker als er veel stof of verontreinigingen in de kamer zijn.

Als je de lamp raakt, veroudert de lamp, omdat deze lichte veranderingen in de vorm van de elektroden veroorzaakt die de lamp aansteken, dus verlicht je projector wanneer je klaar bent om hem te gebruiken en vermijd regelmatig in- en uitschakelen.

Vermijd schokken aan de lamp of projector.

Als je projector deze functie heeft, gebruik dan ‘Lamp Economy Mode’ om de levensduur van de lamp te verlengen door de helderheid ervan te verminderen. In de meeste gevallen krijg je een 50% langere levensduur van de lamp met een vermindering van 20% in helderheid en zal je de verminderde lichtopbrengst waarschijnlijk niet eens opmerken.

Laat de projectorventilator uitschakelen nadat je de projector hebt uitgeschakeld en voordat je de projector loskoppelt. De enige uitzondering hierop is een projector die is ontworpen om de ventilator een korte periode te laten draaien nadat de stroom is uitgeschakeld.

Waar koop ik een vervangende beamerlamp?

Beamerlampen.nl heeft een lamp voor elke beamer! Wij leveren elk merk beamerlamp tegen lage prijzen. Direct uit de fabriek. Zoek vanaf de hoofdpagina direct het juiste type en model beamerlamp.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.