Beamer onderhoud

Beamerlamp vervangen in 5 gemakkelijke stappen

Beamerlamp vervangen moeilijk? Welnee!

Hier zijn 5 algemene stappen die je kunt hanteren om de beamerlamp zelf te vervangen. Voor de specifieke stappen voor jou merk en model beamer kun je ook in de gebruikershandleiding kijken. Heb je echter een “standaard” beamer, dan helpen deze stappen je in de meeste gevallen om weer ongestoord te projecteren met jouw beamer.

Zorg er wel voor dat je eerst een nieuwe beamer lamp zoekt in onze webshop! Kies je merk beamer en daarna het model. Met 2 keuzes in lampen vindt je er altijd 1 die past in je beamer en bij je budget.

Voorbereiding bij het vervangen van de beamerlamp

 • Voordat je start met het vervangen van de beamerlamp zet je de beamer uit en haal je de stekker uit het stopcontact. Is de beamer nog warm? Laat hem dan afkoelen voordat je de beamerlamp vervangt. Dit duurt normaal gesproken niet langer dan 30 tot 45 minuten.
 • Is de beamer koud en “unplugged”? Verwijder dan met een zachte, droge en schone doek het mogelijke stof en vuil. Zo kan het niet in de beamer terechtkomen en kwetsbare delen beschadigen.

1.    Verwijder het klepje of de behuizing zodat je bij de beamerlamp kunt

 • Sommige beamers hebben behuizingen die er complete afgaan zodat je overal bij kunt. Andere beamers hebben kleinere klepjes die toegang geven tot de beamerlamp module. In de gebruikershandleiding kun je vinden waar je de beamer kunt openen om de beamerlamp te vervangen.
 • Hoe dan ook, er zal iets bij de beamer geopend moeten worden. Meestal zit het klepje of de behuizing vast met een schroef, deze open je met een schroevendraaier van het juiste formaat. Zijn de schroeven eruit? Verwijder dan voorzichtig het klepje of de behuizing. Voordat je de lamp eruit wilt halen, check of de behuizing van de beamerlamp ook nog vastzit met schroeven. Zo ja? Verwijder dan ook deze voordat je de module eruit haalt.

Tip: De schroeven kunnen klein zijn! Zorg dus dat je ze bij het vervangen van de beamerlamp goed bewaard. Plak ze bijvoorbeeld op het plakgedeelte van een stuk ductape.

2.    Neem de oude beamerlamp uit de beamer

 • Ook al gaat het hier om de oude lamp, wees voorzichtig bij het uitvoeren van deze stap. Als de oude lamp breekt is dat namelijk schadelijk voor de beamer én voor jezelf. Beamerlampen zijn erg fragiel en breekbaar. Kijk goed naar de lamp en ontdek de hendel waar je hem aan vast kunt pakken om hem eruit te nemen.
 • Beamerlampen kunnen bij het starten zelfs barsten als ze in contact zijn geweest met je vingers. Door de vetten die van je vingers op de lamp terecht zijn gekomen reageert de beamerlamp door de warmte anders op de ene plek dan op de andere.

3.    De nieuwe beamerlamp vervangen / installeren

 • Als de oude beamerlamp verwijderd is, is het tijd om de nieuwe lamp te installeren. In de meeste gevallen vervang je de complete module, is dit niet het geval plaats dan eerst de lamp in de oude lampbehuizing. Vervolgens plaats je de nieuwe beamerlamp in de beamer.
 • Zorg ervoor dat de lampbehuizing geheel op zijn plaats is. Op dezelfde positie als de oude lamp. Als je beamerlamp ook nog gekoppeld is met stroomkabels in de beamer, kijk dan even in de gebruikershandleiding voor de specifieke werkwijze.

4.    Beamer weer klaar maken voor gebruik

 • Is de beamerlamp vervangen? Nu kun je alle schroeven weer aandraaien en het klepje of de behuizing weer terug op zijn plaats brengen. Draai schroeven niet te strak aan!
 • Nu kun je de nieuwe beamerlamp gaan testen. Stop de stekker in het stopcontact, zet de beamer aan en check of de lamp werkt. Werkt de lamp? Super, het is je gelukt.
 • Werkt de lamp niet? Neem dan contact op met de klantenservice van waar je de lamp hebt besteld. Is dat bij beamerlampen.nl? Bel dan naar 06 51 12 45 79 of mail naar [email protected]

5.    Het resetten van de urenteller

 • Wanneer je dan eindelijk klaar bent met stap 1 tot en met 5 is het tijd voor de laatste stap. Het resetten van de urenteller. Dan kun je weer vanaf 0 beginnen en goed bijhouden hoeveel uren de lamp er al op heeft zitten.
 • Er zijn trouwens projectoren die dit automatisch doen. Maar voor deze die dat niet doen is de urenteller te resetten in het menu van de beamer.

Na deze stappen heb je je beamerlamp vervangen en is je beamer klaar voor uren en uren ongestoord projecteren. Heb je na deze stappen toch nog problemen met de beamer of het vervangen van de beamerlamp? Dan staat Jeroen van Beamerlampen.nl klaar om je te helpen. Bel 06 51 12 45 79 of mail naar [email protected]

Tips!

 1. Bespaar geld door om goed voor je beamerlamp te zorgen voor en nadat deze is geïnstalleerd.
 2. Zijn er veel kabels aangesloten op je beamer? Markeer elke kabel met plakband en label elke kabel met waar deze op moet worden aangesloten voordat je de lamp vervangt. Je zult verrast zijn hoe gemakkelijk het is om te vergeten waar dingen naartoe gaan.
 3. Microvezeldoekjes zijn ideaal voor het hanteren van beamerlampen.
 4. De meeste fabrikanten hebben hun producthandleidingen online beschikbaar om te bekijken en / of te downloaden. Lees de handleiding voor instructies die mogelijk specifiek zijn voor je model.
Beamerlamp vervangen in 5 gemakkelijke stappen
Totaalscore
3.8
 • Benodigde tijd
  (4)
 • Doe het zelf factor
  (3.5)
Verzenden
Review
5 (2 stemmen)

Samenvatting

Stel, je zit gewoon te genieten van je beamer wanneer je ineens de waarschuwingsindicator van de lamp ziet die aangeeft dat het tijd is om de beamerlamp te vervangen. Met deze eenvoudige stappen leer je hoe je een beamerlamp vervangt, en snel weer kunt genieten van je projector of tv.

Voordelen

 • Doe het zelf factor
 • Eenvoudige stappen
 • Relatief goedkope oplossing

Nadelen

 • Benodigde tijd
 • Instructies die mogelijk specifiek zijn voor je model
 • Met vette vingers beschadig je de lamp en kan deze barsten bij gebruik

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.